Holdninger

Kysøkos manifest/holdninger

 

Smag

For os er smagen det vigtigste. Hvad hjælper det at frugten er økologisk hvis den ikke smager af noget.

Frugt skal give en intens smag for at være god. Det meste frugt der købes plukkes umoden og får derfor ikke megen smag. Smag har også noget med terroir at gøre. Vi er heldige med det. Smag har formentlig også noget at gøre med heftig gødskning at gøre. Jo mere gødning jo mindre smagsintensitet.

Økologi

For os er økologi mere end det der normalt prædikes. Det er høj biodiversitet, det er

totalt fravær at pesticider(Næsten alle økologiske æbler i supermarkedet har været udsat for sprøjtegift.). Det er også noget med at passe på jorden og livet i området. Det er noget med ikke at underbetale ansatte etc.

Biodiversitet

Biodiversitet mener vi er noget af det vigtigste på en gård. Høj biodiversitet er formentlig med til at holde massive insektangreb væk. Og man bliver glad når man går rundt og ser mangfoldigheden.

En villahave med kort græs og sort jord har meget lav biodiversitet og er vores gårds modsætning.

Vilde bier

Alle kender honningbier og humlebier. Men den danske natur har en mangfoldighed af vilde bier eller enlige bier. Der er mere end 276 arter. De er først nu ved at blive interessante fordi vi begynder at forstå hvor vigtige de er som bestøvere og hvor dårligt de trives i vort golde landbrugsland.

Bier og Honning

Vi prøver at give vore honningbier gode livsbetingelser, med læ og blomster i hele sommerperioden.

Vores honning er koldpresset og koldrørt. Ingen opvarming på noget tidspunkt. Vi prøver også at gøre noget for humlebier og enlige bier, men det er ikke så nemt.

Mostproduktion

Når du går ned i brugsen og køber en flaske most/juice er æblerne typisk fra Kina. Kina er verdens største æble producent og næsten al billig most kommer derfra. Der er voldsom brug af pesticider og brug af enzymer for øge udbyttet af most. Den er selvfølgelig pasteuriseret. Vores most er koldpresset, uopvarmet. og frosset lige efter tapning. Butiksmost er typisk blandingsmost, så man kan ikke smage æblet.

Vores most er sortsspecifik, hvilket giver en anden smagsoplevelse.

Tørret frugt

Tørret frugt skal have smag, masser af smag. Vi tørrer derfor ved ret lav temperatur og vi laver også raw food tørret frugt. Det meste tørret frugt i supermarkeder smager ikke af noget. Det gør vores. Vi laver også frysetørret frugt.

 

 

Kysøko er vores varemærke eller brand.

log0

Det er et ordspil mellem Kyse som er den nærmeste by, Øko for økologi og kys til naturen.

 

Logoet er designet af Matt Byers

Det bidte æble er designet af Gurli Sams